Home Știri Care este noua armă împotriva spălării banilor?

Care este noua armă împotriva spălării banilor?

by Pandele Diana
Lectură de: 3 minute

Spălarea banilor reprezintă în jur de 5% din PIB-ul global – sau 2 mld. $ – în fiecare an, potrivit Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate. Astfel, băncile și agențiile de aplicare a legii se îndreaptă către inteligența artificială (AI) pentru a ajuta la combaterea problemei tot mai mari. Dar va funcționa?

Spălarea banilor, așa-numita după gangster, practica lui Al Capone de a ascunde încasările criminale în spălătorii doar în numerar în anii 1920, este o problemă uriașă și tot mai mare.

Banii “murdari” sunt “curățiți” prin trecerea prin straturi de bănci și întreprinderi aparent legitime și prin utilizarea lor pentru a cumpăra proprietăți, întreprinderi, mașini scumpe, opere de artă – tot ce poate fi vândut pentru numerar nou.

Și unul dintre felurile în care criminali fac acest lucru se numește “smurfing”.

Software-ul specializat este folosit pentru a organiza o mulțime de depozite bancare mici care alunecă sub radar, explică Mark Gazit, directorul executiv al ThetaRay, un furnizor de AI infracțional financiar cu sediul în Israel.

“O tranzacție de 0,25 $ nu va fi niciodată văzută de un om, dar tranzacțiile de acest tip pot spăla 30 de milioane de dolari dacă sunt realizate de sute de milioane de ori”, spune el.

Și banii furați sunt adesea spălați pentru a finanța și alte activități criminale. O înșelătorie bancară recentă a băncilor a costat, de exemplu, bănci de 1 miliard de euro (854 milioane lire) în total, în 40 de țări.

“Estimările sugerează că nici măcar 1% din fondurile infracționale care circulă prin sistemul financiar internațional nu sunt confiscate”, spune Colin Bell, șeful grupului de risc al criminalității financiare la HSBC.

Problema pare să se înrăutățească, în ciuda reglementărilor mai stricte.

În Marea Britanie, criminalitatea financiară raportata de activități suspecte a crescut cu 10% în 2018, potrivit Agenției Naționale de Criminalitate.

Biroul Federal de Investigații al SUA (FBI) a declarat că lucrează la “îmbunătățiri tehnice aplicate” în arsenalul său de instrumente de combatere a criminalității, pentru a-l ajuta să țină pasul cu progresul în domeniul tehnologiei financiare.

“AI care se aplică” învățării mecanice “poate să treacă rapid și eficient prin cantități mari de tranzacții”, explică dl Bell.

“Acesta ar putea fi un instrument vital pentru identificarea activității suspecte”.

Din acest motiv, AI este bun la depistarea încercărilor de smurf și a conturilor care sunt configurate de la distanță de către roboți și nu de oameni, de exemplu.

Multe dintre cele mai mari bănci din lume au fost implicate în scandaluri de spălare a banilor în ultimii ani

La începutul acestui an, gigantul bancar elvetian UBS a primit o amenda de 3,7 miliarde de euro (3,2 miliarde de lire), după ce a fost găsit vinovat că îi ajuta pe clienții bogați din Franța să ascundă miliarde de euro de la autoritățile fiscale și să sporească veniturile. 

Anul trecut, banca olandeza ING a platit 775 de milioane de euro pentru că nu a oprit criminalii din a spala bani prin conturile sale.

In Letonia, cea de-a treia bancă a țării, ABLV Bank AS, a fost lichidată după ce autoritățile americane au acuzat-o de spălarea banilor pe scară largă, care a permis clienților săi să încalce sancțiunile împotriva armelor nucleare împotriva Coreei de Nord.

AI poate distruge munții de date în timp real – e-mailuri, apeluri telefonice, rapoarte de cheltuieli – și modele de comportament pe care oamenii nu le pot observa într-un grup bancar global.

Firmele cu tehnologie AI, cum ar fi ThetaRay, LexisNexis Risk Solutions și Refinitiv, oferă întreprinderilor instrumente de combatere a spălării banilor, dar există îngrijorări că acest lucru prezintă propriile probleme.

Legislația trebuie să țină pasul cu ultimele tendințe în serviciile financiare pe care criminali le pot exploata.

Teroriștii din spatele atacului camionului de la Nisa din 2016, de exemplu, au plătit pentru vehicule prin cartele preplătite pentru a profita de anonimatul pe care aceste carduri îl oferă utilizatorului.

Acesta este motivul pentru care a cincea Directivă a Uniunii Europene privind combaterea spălării banilor introdusă anul trecut include monedele digitale și cardurile preplătite pentru prima dată.

Având în vedere că criminalii par să câștige, toate instrumentele care pot ajuta la rezolvarea problemei trebuie cu siguranță să fie binevenite.

related posts

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: