Home Uncategorized Cum programe sau site-uri precum uTorrent sau Antena 3 îți folosesc pc-ul pentru a face bani?

Cum programe sau site-uri precum uTorrent sau Antena 3 îți folosesc pc-ul pentru a face bani?

by admin
Lectură de: 3 minute

Acum suntem într-o lume în care numeroase monede ajung la un capital de piață foarte mare. De aceea, nu ar trebui să te mai mire că există anumiți oameni care își doresc o parte din acest profit. Implicit, încearcă orice metodă pentru a-l obține. Bitcoin a fost doar începutul

Cea mai interesantă fază a fost atunci când cei de la Antena 3 au negat faptul că ei se folosesc de resursele vizitatorilor pentru a mina bitcoin prin site, ci au spus că este vina hackerilor. Specialiști CERT-RO au identificat pe internetul românesc aproximativ 150 de domenii .ro pe care este folosit cod CoinHive pentru minat Monero. Totodată, experți CERT-RO au observat că pentru toate aceste domenii au fost folosite 48 de conturi de CoinHive.

După ce au utilizat portalul publicwww.com pentru a vedea codul sursă al paginii, au observat că aproximativ 2.400 de site-uri românești utilizează același cont CoinHive pentru a mina prin vizitatori.

Pentru minare Bitcoin sau alte monede, calculatorul rulează la capacitate maximă

Efectele se pot vedea și fizic prin temperatura mai mare de funcționare a dispozitivului (fie el telefon, calculator sau laptop), și prin ventilatoarele care vor funcționa la capacitate maximă.

Minatul este, în general, un proces dedicat unui sistem special în care răcirea este una adecvată. Implicit, poate susține un astfel de proces pe o perioadă mai lungă de timp fără să fie afectat cipul sau etajul de alimentare. Pe lângă toate aceste aspecte, consumul de curent va crește simțior în cazul în care discutăm de un desktop, iar în cazul unui device ca un smarthphone sau tabletă, bateria acestuia va fi uzată mult mai repede.

Dezvoltatorii de aplicații și cei care dețin site-uri pe care au reclame ar trebui să fie vigilenți din acest punct de vedere deoarece numeroase reclame care rulează Javascript inițiază procesul de minare pe site-ul respectiv. Sistemul de AI de la Spotad denumit „Sarah” a descoperit recent faptul că acest gen de aplicații bazate pe Javascript minau criptomonede, mai exact Monero.

Ce e aplicația CoinHive utilizată și pentru site-ul Antena 3

După cum puteai afla până acum, și au explicat și cei de la CERT-RO, CoinHive e folosită pentru a mina fraudulos utilizând calculatorul unui utilizator fără ca acesta să fie anunțat. Cazul Antena 3 nu e prima controversă de acest fel.

Site-uri ca ThePirateBay au testat minarea de Monero ca o alternativă la advertising uzual. Chiar și site-uri ca TV Network Showtime au implementat astfel de programe pentru a mina Monero pe calculatoarele celor care intrau pe site-ul acestora.

Alte aplicații care au folosit astfel de metode pentru  a genera profituri suplimentare a fost uTorrent care, în 2015, a rulat software de minare pentru Bitcoin. O altă aplicație cu un grad mare de utilizare a fost ESEA care era o aplicație de gaming competitiv pentru jocul CS:GO și care a implementat software pentru minare de Bitcoin.

În acest moment lucrurile s-au schimbat puțin. Putem găsi software de minare și în numeroase alte locuri și site-uri. Într-un comunicat de anul trecut oferit de către AdGuard a raportat că mai mult de 200 de site-uri din topul de 100 000 site-uri au cod suspicios care ar putea fi folosit pentru minare de criptomonede.

Probabil nu pare un număr foarte mare. Totuși, chiar și site-uri din partea de jos a listei pot aduce un trafic de 60 milioane de utilizatori pe lună, așa că perspectiva se schimbă asupra sumelor generate din aceste criptomonede.

În continuare, aplicația CoinHive este utilizată pentru minarea de Monero. Acest software nu este ilegal, este un sistem legitim, dar implementat fraudulos de către site-uri sau chiar introdus ilegal, dacă cineva are acces la acel site. Ar trebui  menționat la intrarea pe site că folosește minarea pentru a genera o anumită monedă. Așa e corect față de utilizatori, dar foarte probabil multora nu le pasă.

CERT-RO recomandă atât blocarea manuală a domeniilor, cât și următoarele programe: No Coin (Google Chrome | Mozilla Firefox | Opera), minerBlock (Google Chrome), ScriptSafe (Google Chrome), NoScript Security Suite (Mozilla Firefox), Coin-Hive Blocker (Google Chrome) sau Ghostery (Safari | Microsoft Edge).

related posts

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: