Home Știri De ce bogatii din India nu isi dau banii aiurea

De ce bogatii din India nu isi dau banii aiurea

by admin
Lectură de: 3 minute

Indian IT billionaire Azim Premji recently became India’s top philanthropist, sealing his place among the world’s top givers. But his generosity has put philanthropy in the spotlight in a country where charity does not appear to match wealth. The BBC’s Aparna Alluri reports.

With his recent pledge of $7.5bn, Mr Premji’s total philanthropic contribution now stands at some 1.45tn rupees ($21bn; £15.8bn). This puts him in the same league of givers – as philanthropists are called – as Bill and Melinda Gates, and Warren Buffet.

What perhaps distinguishes him even more is that, unlike them, he is not one of the world’s five richest people – the Bloomberg Billionaires Index ranks him at 51.

But the philanthropic world was not surprised at his new status.

“This is not unusual for him because he’s been the largest contributor in India and, even the continent, for some time,” says Deval Sanghavi, co-founder of Dasra, a strategic philanthropy firm. It works with some of the biggest donors in India, directing their money to various causes and non-profits.

In their universe, Mr Premji is a magnanimous “outlier”.

Magnatul de software de 73 de ani și-a oferit bogăția de mult timp. În 2013, el a devenit primul miliardar indian care a semnat “Giving Pledge”, o inițiativă a d-lui Gates și a domnului Buffet, care îi încurajează pe indivizii bogați să-și judece jumătate din averea lor pentru filantropie.
Image copyright Getty Images
Imaginea legată de Bill Gates, Azim Premji, Melinda Gates și Warren Buffet în timpul unei conferințe de presă de la Delhi

Avea doar 21 de ani când a renunțat la Universitatea Stanford pentru a se alătura lui Wipro, o companie pe care tatăl său a început-o în 1945. (Sa întors și a terminat școala în 2000). Sub el, Wipro, o rafinărie pentru uleiuri vegetale, a devenit una dintre cele mai mari și mai reușite companii de servicii IT din India.

Un om foarte privat, domnul Premji rar vorbeste in public sau in presa. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, stilul său de viață neobișnuit de modest și generozitatea lui i-au adus mulți admiratori. Povestiri despre modul în care el încă mai zboară în economie sau cum a făcut-o, uneori, într-o ricșă, impresionează pe mulți într-o țară care prețuiește frugalitatea, în special în rândul celor bogați.

Știri despre angajamentul său au venit într-o declarație de presă uscată emisă de Fundația Azim Premji și nu au inclus nicio declarație personală. Potrivit unui ziar, el a întrebat chiar “despre ce e tot ce e vorba” atunci când i sa spus că angajamentul a generat titluri și buzz pe social media.

Șeful de la Amazon, Jeff Bezos, oferă 2 miliarde de dolari pentru a ajuta pe cei fără adăpost
“Filantropia are un rol în conducerea schimbării”
Cum dăruirea a evoluat

Domnul Premji nu este singurul în generozitatea sa. IT miliardarii Nandan și Rohini Nilekani au promis 50% din averea lor pentru filantropie; Kiran Mazumdar-Shaw al lui Biocon a comis 75% din ei; și multe alte familii finanțează spitale, școli, bucătării comunitare, arte și cercetări științifice. Toți, precum domnul Premji, își angajează averea personală, câștigată în mare parte în propriile lor vieți.

Trusturile Tata, înzestrate cu averea și profiturile personale ale unuia dintre cele mai mari și mai vechi conglomerate din India, au fost cel mai mare costum filantropic din India de zeci de ani. Abia acum se concurează cu fundația domnului Premji, care, printre altele, finanțează educația, asistența medicală și mijloacele de informare independente.

“Premița acordă Premji pentru națiune doar ceea ce au făcut Jamsetji Tata și Dorabji Tata dintr-o perspectivă istorică”, a declarat Amit Chandra, managing director, Bain Capital, pentru ziarul Economic Times. Contribuțiile dlui Premji din ultimul deceniu, a adăugat el, se remarcă în mai mult de un secol de filantropie indiană – primul trust Tata a fost înființat în 1892.

Dl Premji a reprezentat 80% din banii acordați de donatorii ultra-bogați din India (oricine a dat mai mult de 1,4 milioane de dolari) în anul financiar 2018, potrivit unui recent raport de filantropie, co-autor al lui Dasra și al lui Bain.

Filantropia este în creștere, spune domnul Sanghavi, dar nu crește destul de repede. Filantropia privată din India a crescut cu o rată de 15% pe an între 2014 și 2018.

related posts

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: