Home Știri Economia Germaniei: Ar trebui să fim îngrijorați?

Economia Germaniei: Ar trebui să fim îngrijorați?

by Pandele Diana
Lectură de: 3 minute

Cât de gravă este situația economică germană?

Nu există nicio îndoială că economia germană a lovit un patch dificil. Cea mai largă măsură a activității economice, produsul intern brut (PIB), a scăzut în trimestrul trei al anului trecut cu 0,2% și nu a crescut în următoarele trei luni.

În ceea ce privește recesiunea, definită la scară largă (două trimestre consecutive de contracție), aceasta este o realitate foarte apropiată.

Acestea fiind spuse, piața muncii din Germania este încă în stare de sănătate destul de decentă. Rata șomajului este una dintre cele mai scăzute din lume, la 3,1%.

Dintre țările bogate, numai Republica Cehă, Islanda și Japonia au cifre mai mici. Rata șomajului din Germania a continuat să scadă în această perioadă de performanță slabă a PIB.

O altă modalitate de a analiza aceasta este rata de ocupare a forței de muncă – procentul populației în vârstă activă care are locuri de muncă (sau activități independente). Aceasta a continuat să crească în ultimele două trimestre ale anului 2018; cu 0,2% în fiecare perioadă.

Este, de asemenea, de remarcat faptul că alte sondaje de afaceri în această săptămână au fost mult mai optimiste, indicând o expansiune continuă în servicii si constructii.

Cum rămâne cu restul zonei euro?

Creșterea în zona euro în ansamblul său a încetinit.

În parte, aceasta reflectă situația Germaniei. Aceasta reprezintă 29% din activitatea economică a zonei euro, astfel încât slăbiciunile din Germania scad media, chiar dacă nimic nu se schimbă în altă parte.

Unele țări din zona euro nu par să fi pierdut amploarea în mare măsură până acum. Printre economiile mari Spania este un exemplu evident.

Dar alții au avut un regres, în special Italia, care este în recesiune.

Țara are o problemă persistentă, cu o creștere slabă. Cresterea nu a fost niciodata puternica si a intrat invers anul trecut. De fapt, economia italiană este încă mai mică decât era înainte de criza financiară cu un deceniu în urmă.

Zgomotul zonei euro variază foarte mult. Acesta este în jos de la cele mai înalte niveluri pe care le-a atins în timpul crizei zonei euro, foarte grav în unele cazuri.

Dar, la 7,8%, este încă destul de mare. Șomajul este încă în cifre duble în trei țări: Italia, Spania și Grecia, unde cifra este de 18%.

De ce se luptă Germania și zona euro?

Recuperarea după criza financiară din zona euro nu a fost niciodată atât de puternică.

Dar, în ultimul an, regiunea a fost lovită de vânturile comerciale neplăcute. Este important în special pentru Germania, care este principalul exportator de mărfuri din Europa și numărul trei la nivel global (după China și SUA).

Există mai mulți factori. Încetinirea economică a Chinei a slăbit cererea de bunuri străine și este o piață importantă pentru Germania.

Prețul președintelui Trump pe oțel și aluminiu reprezintă, de asemenea, o problemă. Privind în perspectivă, posibilitatea ca el să impună tarife asupra mașinilor ar putea face mult mai multe pagube Germaniei.

Poate Banca Centrală Europeană să facă ceva?

Folosirea politicii economice pentru a face față acestei încetiniri este o provocare. Opțiunile disponibile pentru factorii de decizie politică sunt serios constrânși.

Banca Centrală Europeană (BCE) are deja rate ale dobânzii la nivelul sau cel mai apropiat de cel mai mic nivel posibil. Rata sa principală este zero și una – rata de depozit pentru banii deținute peste noapte pentru băncile comerciale – este chiar mai mică; este negativ.

BCE și-a oprit politica de “relaxare cantitativă” de a cumpăra active financiare cu fonduri nou create la sfârșitul anului trecut.

Revenirea lor este cu siguranță posibilă, dar există și complicații.

Pentru anumite tipuri de active, BCE se apropie de suma maximă pe care dorește să o dețină – pentru a evita prea mult distorsionarea pieței.

Și din punct de vedere politic, ar fi dificil mai ales în Germania, unde programul a fost întotdeauna privit cu neliniște.

Dar guvernele?

O altă opțiune de stimulare a activității economice într-o încetinire este finanțarea guvernului: reducerea impozitelor sau creșterea cheltuielilor.

Mulți economiști ar susține că Germania are posibilitatea de a face acest lucru.

Guvernul cheltuiește în prezent mai puțin decât colectează în impozite. Dar este reticent să folosească finanțele sale ca stimul.

Există restrictii legale în legislația germană, iar întreaga influență a politicii zonei euro asupra finanțelor publice a fost afectată de experiența crizei datoriilor guvernamentale de la începutul deceniului.

Chiar dacă Germania are în principiu un anumit spațiu pentru a-și folosi finanțele pentru a stimula economia, altele au mai puțin.

Cea mai recentă evaluare efectuată de Comisia Europeană a concluzionat că este încă nevoie de politici “prudente” pentru a asigura sustenabilitatea finanțelor publice.

related posts

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: