Home Știri Facebook, activistul pentru protecția vieții private, Schrems, se confruntă cu ședința de judecată din 9 iulie

Facebook, activistul pentru protecția vieții private, Schrems, se confruntă cu ședința de judecată din 9 iulie

by admin
Lectură de: 2 minute

Facebook se va confrunta cu activatorul austriac de confidențialitate Max Schrems săptămâna viitoare la curtea superioară a Europei într-un caz de referință care ar putea afecta modul în care sute de mii de companii transferă date personale în întreaga lume, precum și drepturile de confidențialitate ale europenilor.

Este vorba de clauze contractuale standard folosite de Facebook și alte companii pentru a transfera date cu caracter personal în Statele Unite și în alte părți ale lumii și dacă acestea încalcă dreptul fundamental al europenilor la confidențialitate.

Transferurile transfrontaliere de date în valoare de miliarde de dolari reprezintă un fapt de viață pentru întreprinderi, de la bănci la constructori de automobile la giganți industriali. Schrems, un student austriac de drept, a luptat cu succes împotriva regulilor anterioare de confidențialitate ale UE numite Safe Harbor în 2015.

Acum face o provocare pentru utilizarea de către Facebook a unor astfel de clauze standard pe motiv că acestea nu oferă garanții suficiente de protecție a datelor.

Autoritatea de reglementare a conducerii Facebook, agenția irlandeză pentru protecția datelor, a trimis cauza la Înalta Curte din Irlanda, care a solicitat ulterior îndrumări din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CEJ) din Luxemburg.

Facebook nu a fost disponibil imediat pentru a comenta.

Decizia instanței va avea un impact global, a declarat Tanguy Van Overstraeten, șeful global al protecției datelor la firma de avocatură Linklaters. “Întregul sistem de transfer de date ar fi afectat și ar putea avea impact asupra economiei globale”, a spus el.

“Există alternative la clauzele standard, inclusiv la derogările stabilite în GDPR, cum ar fi consimțământul, necesitatea contractuală și altele, dar ele sunt strict interpretate și dificil de aplicat în practică”.

Van Overstraeten a afirmat că sute de mii de companii ar fi lovite dacă CEJ se va pronunța împotriva clauzelor în raport cu cele aproximativ 4.500 de companii afectate atunci când Safe Harbor a fost lovit.

related posts

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: