Home Surse de finanțare Fonduri europene 2019: Până la 1,5 milioane euro pentru producătorii de țuică

Fonduri europene 2019: Până la 1,5 milioane euro pentru producătorii de țuică

by admin
Lectură de: 3 minute

Fonduri europene, probabil un cuvânt care ne duce cu gândul la un lucru greu de obținut, însă, cu motivația necesară, firmele românești pot obține fonduri nerambursabile de la 600.000 de euro până la 1,5 mil. euro pentru afaceri cu procesarea fructelor, sucurilor naturale, băuturilor alcoolice slabe ca cidrul, sau tari, precum țuica românească, vor putea fi produse cu banii europeni din submăsura 4.2a, pentru care statul tocmai a publicat Ghidul solicitantului pe anul 2019.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), din subordinea Ministerului Agriculturii, a emis Ghidul solicitantului pentru un apel de proiecte în submăsura 4.2a – Investiţii în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol, din cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

Proiectele și celelalte documnete necesare sunt publicate pe site-ul AFIR la secțiunea sumbasura 4.2a. AFIR va anunța perioada de depunere a proiectelor. Depunerea se va face online pe același site.

Acestea sunt limitele maxime de finanțare pe proiect:

Întreprinderi micro și mici –  intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:

 • 600.000 euro pentru proiectele care nu presupun investiții care acoperă tot lanțul alimentar;
 • 900.000 euro pentru investițiile care acoperă tot lanțul alimentar (colectare,  depozitare, condiționare,  procesare și comercializare);

Întreprinderi mijlocii – intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:

 • 800.000 euro pentru proiectele care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat;
 • 1.100.000 euro pentru investițiile care conduc total un lanț alimentar integrat (colectare,  depozitare, condiționare, procesare și comercializare).

Întreprinderi mari – intensitatea sprijinului este de 40% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:

 • 1.000.000 euro pentru proiectele care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat;
 • 1.500.000 euro pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat; Intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora cu 20 de puncte procentuale, în cazul operaţiunilor sprijinite în cadrul Parteneriatului european pentru inovare  (PEI). Majorarea intensității sprijinului nerambursabil pentru operaţiunile sprijinite în cadrul se va aplica doar în cazul solicitanților care depun pe sM 16.1a proiecte ce vizează și operațiuni similare sM 4.2a, şi nu solicitanţilor aferenţi submăsurii 4.2a.

Beneficiarii selectați vor putea primi și un avans de maximum  50% din valoarea eligibilă nerambursabilă, după semnarea Contractului de finanțare. Pentru avans este nevoie de o garanţie financiară de la o bancă, la valoarea întregii sume solicitate.

Cheltuieli aferente investițiilor corporale:

– Înfiinţarea, extinderea şi modernizarea unităţilor ce colectează, condiționează şi/ procesează materie primă provenită din sectorul pomicol menționată în Anexa I de la TFUE, inclusiv pentru producerea băuturilor alcoolice;
– construcții destinate unei etape sau întregului flux tehnologic (colectare2-depozitare (materie primă/produse) -sortare-condiționare-procesare-comercializare);
– infrastructură internă şi utilităţi, precum şi branşamente şi racorduri necesare proiectelor, sisteme supraveghere video pentru activitatea propusă prin proiect etc;
– unităţi mobile de procesare.
– pentru respectarea conditiilor de igienă, sanitar-veterinare și a fluxului tehnologic, sunt eligibile spațiile destinate personalului de producție: laboratoare, vestiare tip filtru pentru muncitori, spațiu pentru pregătirea și servirea mesei etc.
– achiziţionarea, inclusiv în leasing, de utilaje noi, instalaţii, echipamente şi mijloace de transport specializate în scopul colectarii materiei prime.

Vor fi considerate cheltuieli eligibile mijloacele de transport specializate care transportă numai un anumit tip de materii prime/mărfuri adecvate activității descrise în proiect:

 • Autoizoterme (prevăzute cu izolație termică a pereților, dar fără agregat frigorific, fiind folosite pentru transportul mărfurilor alimentare);
 • Remorci și semiremorci izoterme cu și fără agregate de frig sau de control al temperaturii;
 • Cisterne pentru transport specializat pentru materia prima/produsul finit aferent activitatii din proiect;
 • Autoizoterme cu frig (transport produse perisabile sau cu temperaturi controlate).

Cheltuieli cu active necorporale:

– Organizarea şi implementarea sistemelor de management a calităţii şi de siguranţă alimentară, dacă sunt în legătură cu investiţiile corporale ale proiectului;
– Achiziționarea de tehnologii (know‐how), patente şi licenţe pentru pregătirea implementării proiectului;
– Achiziţionarea de software, identificat ca necesar în documentația tehnico-economică a proiectului.
– Cheltuieli aferente marketing-ului produselor obținute:

 • lansarea unui site – pentru promovarea și comercializarea propriilor produse;
 • etichetarea (crearea conceptului);
 • creare/achiziționare/înregistrare marcă înregistrată/brand.

Cheltuielile aferente marketing-ului produselor obținute se vor face în limita a 5% din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu mai mult de 30.000 de euro.

related posts

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: