Home Știri Furt de 122 milioane $ de la Facebook şi Google

Furt de 122 milioane $ de la Facebook şi Google

by Pandele Diana
Lectură de: 2 minute

Hoţul a emis facturi false, iar companiile le-au plătit

Un est-european ar putea fi condamnat la 30 de ani de închisoare pentru fraudă, furt de identitate și spălare de bani, după ce a recunoscut că a furat 99 de milioane de dolari de la Facebook și 23 de milioane de dolari de la Google între 2013 și 2015. Evaldas Rimasauskas a obținut banii trimițând facturi către Google și Facebook pentru servicii pe care companiile nu le-au cumpărat și pe care el nu le-a furnizat, iar giganții IT le-au plătit oricum.

Facturile false erau însoțite de “contracte și scrisori care păreau realiazate și semnate de către directori și agenți ai companiilor prejudiciate și care aveau ștampile false imprimate cu numele firmelor prejudiciate, care urmau să fie prezentate băncilor”, menționează documentele disponibile pe site-ul Departamentului de Justitie al Statelor Unite.
Se pare că nimeni nu a verificat mai întâi dacă acestea corespundeau facturilor/ordinelor de plată emise în cadrul companiilor.

Cum a reușit

Rimasauskas a înregistrat o firmă în Letonia cu același nume ca și producatorul asiatic de calculatoare Quanta Computer Inc și a deschis mai multe conturi bancare în Cipru, Lituania, Ungaria, și Letonia pentru a primi plățile de la Google și Facebook.

Cu ajutorul mai multor e-mailuri falsificate și folosind faptul că cele două companii aveau denumiri identice (Quanta Computer), letonul a reușit să păcălească angajații Google și Facebook, precum și băncile și i-a convins șă aprobe plăți către conturile companiei sale din Letonia.

După ce a primit fondurile în conturile bancare pe care le controla, Rimasauskas a distribuit banii în conturi din alte șase țări, încercând să-și acopere urmele.

După cum este detaliat în documentele oficiale, Rimasauskas a acceptat să înapoieze aproximativ 50 de milioane de dolari.

Nu este clar ce s-a întâmplat cu celelalte 72 de milioane de dolari, dar este posibil ca letonul să fi spălat banii folosind conturi bancare din Cipru, Lituania, Ungaria, Slovacia și Letonia.

related posts

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: