Home Surse de finanțare Start-up Nation 2019: Toate informațiile necesare

Start-up Nation 2019: Toate informațiile necesare

by admin
Lectură de: 4 minute

Programul Start-up Nation 2019 nu este încă disponibil, însă, pentru orientare facem disponibile informațiile de la start-up nation 2018.

Pot apărea modificări oricând, cum, de data aceasta, în 2019, criteriile de departajare pot fi total diferite față de cele de anul trecut, acest lucru s-a întâmplat și în 2018, când, toate criteriile au fost diferite față de cele din 2017.

Lista câștigătorilor Start-Up Nation 2018

       Care sunt șansele de a obține finanțare la Start-up Nation?

Prima dată, află ce este Start-Up Nation de pe Wikipedia, asta în cazul în care nu știi.

Șanse are fiecare persoană pentru a obține finanțarea. Trebuie sa stabilești eligibilitatea, care e data în primul rând de domeniul de activitate și de tipul de cheltuieli pe care vrei să le efectuezi. De asemenea, tine cont si de punctajul obtinut, pentru că banii se dau in funcție de punctaj, iar un punctaj mic (de exemplu anul trecut, in 2017, s-a putut obtine finantare doar cu minimum 90 de puncte, iar anul acesta e posibil sa fie nevoie chiar de 100 minimum) poate duce efectiv la imposibilitatea obținerii unei finanțări.

        Cine poate să obţină aceşti bani?

Pentru accesarea programului Romania Startup Nation, firmele solicitante trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, dintre care, pe cele mai importante le enumărăm mai jos:

– Sunt SRL-D, SRL sau cooperatii.

– Sunt infiintate dupa data intrarii in vigoare a OUG-ului 10/30.01.2017.

– Nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale.

– Au codul CAEN autorizat la ONRC in momentul depunerii primei cereri de tragere.

– Creeaza minim 1 loc de munca si il mentin pe o perioada de cel putin 2 ani dupa implementarea proiectului.

– Actionarul/actionarii nu au sau nu au avut calitatea de acționar sau asociat într-un alt IMM (SRL, SA sau SRLD) care desfășoară sau a desfășurat aceeași activitate autorizată pentru care aplică în cadrul programului în anul anterior înscrierii sau în anul înscrierii până la deschiderea sesiunii de înscriere.

Pentru a verifica eligibilitatea codului CAEN, puteti verifica fisierul de mai jos dedicat. In acelasi timp, puteti verifica si punctajul pe care il va primi codul CAEN cu care doriti sa aplicati. Atentia insa, lista de coduri CAEN este una propusa, este posibil ca in varianta finala sa exista mai multe sau mai putine coduri eligibile, deci trebuie verificata iar in momentul afisarii unor conditii finale de participare.

  Câţi bani pot să iau?

200.000 de lei (sau aproximativ 44.000 de euro) este suma primită maximum în cadrul programului. Aceasta reprezintă o contribuţie de maximum 100% din valoarea proiectului.

Atentie insa, chiar daca intreprinzatorul trebuie sa vina cu o contributie proprie de 0% in ceea ce priveste cheltuielile eligibile, este posibil sa existe cheltuieli neeligibile necesare, cheltuieli neprevazute si diferente de cheltuieli la decontare care daca nu pot fi acoperite de intreprinzator din alte surse pot duce la blocarea intregului proiect. De asemenea, avand in vedere ca va exista un numar maxim de  2 cereri de tragere pe an, e posibil ca intreprinzatorul sa trebuiasca sa suporte cateva cheltuieli operationale chiar si pana la cateva luni, pentru a fi ulterior decontate. Chiar daca in varianta propusa de program se specifica posibilitatea livrarii unui avans pentru efectuare unei parti din aceste cheltuieli, tot vor aparea alte cheltuieli de sustinut.

Cum pot cheltui aceşti bani?

Cheltuielile eligibile sunt reprezentate de:

 • echipamente si utilaje
 • spatii de lucru
 • autoutilitare
 • autoturismele limitate insa la 36.000 si doar unul singur pe sociectate. Limitarile acestea nu sunt valabile pentru activitatile de taxi, scoala de soferi, rent-a-car
 • echipamente de climatizare/incalzire
 • echipamente de obtinere a unei economii de energie
 • echipamente IT
 • mobilier
 • birotica
 • chirii doar pentru spatii care nu au destinatie locativa
 • cheltuiala salariala completa in limita salariului mediu pe economie
 • realizare pagini web de prezentare – limita 4000 lei
 • francize
 • licente
 • cursuri de antreprenoriat
 • software
 • consultanta (limitata la 8000 lei).
 • In ceea ce priveste TVA-ul, aceasta este eligibila pentru firmele care nu sunt platitoare de TVA.

Bunurile achizitionate in cadrul programului trebuie sa fie noi, nu se accepta second hand precum nici variantele de finantare prin leasing.

Cum mă înscriu?

Inscrierea se face online, din 27 decembrie, pe o perioada de 30 de zile LUCRATOARE. Aplicatia este una usor de completat, cu instructiuni la fiecare pas. Data inscrierii reprezinta un element de diferentiere, dar cu o importanta mai mica atunci cand vorbim de acelasi punctaj decat numarul de angajati, asa cum se poate vedea si din grila de mai jos.

Cum se face evaluarea?

Evaluarea se face in ordinea punctajului, pe urmatoarea grila de punctaj (persoane defavorizate conform HG 799/2014):

related posts

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: